La Societat Catalana d’Al·lèrgia i Immunologia Clínica (SCAIC) i la Xarxa Aerobiològica de Catalunya (XAC), han presentat la predicció de pol·linització per a aquesta primavera. L’acte ha comptat també amb la presentació de l’aplicació per a mòbils Al K. Polen, que informa dels nivells de pol·len de Catalunya allà on es troba l’usuari.

A Catalunya, un milió i mig de persones pateixen alguna patologia al·lèrgica, provocada pels pòl·lens en un 40% dels casos. Al nostre país, els pòl·lens estan considerats com la primera causa de rinitis i la segona causa d’asma. Per tant, la quantificació dels grans de pol·len és important per prevenir els pacients d’exposicions elevades als al·lèrgens.

Per tal d’analitzar quina serà la situació d’enguany a Catalunya, Eulàlia Tauler, vicepresidenta de la SCAIC, Teresa Garriga, del Comitè de Malalties Respiratòries de la SCAIC, i Jordina Belmonte, coordinadora de la XAC a la UAB, han presentat aquest matí (7 de març de 2013) la predicció de la pol·linització d’aquesta primavera d’acord amb les dades que proporciona la XAC.

El fred dels darrers dies ha retardat les pol·linitzacions. Quan acabi, pot sortir amb molta força el pol·len de xiprer i causar al·lèrgies. El pol·len de plataner trigarà encara entre dues i tres setmanes a fer-se present. Parietària, gramínies i blets augmentaran des de mitjan març i podrien ser abundants, afavorits per les recents pluges. Les pol·linitzacions en general poden ser importants, si no és que plogui durant les hores de llum i el pol·len sigui arrossegat a terra. Per fer prediccions respecte a l’olivera, l’alternària i altres partícules de finals de primavera, cal esperar a conèixer l’evolució de la meteorologia.


Més informació:

Nota de premsa
http://lap.uab.cat/aerobiologia/general/userfiles/files/Primavera_2013_NOTA_DE_PREMSA_2013-03-07_ca.pdf

Presentació Teresa Garriga
http://lap.uab.cat/aerobiologia/general/userfiles/files/Primavera_2013_Presentacio_Teresa_Garriga_2013-03-07.pdf

Presentació Jordina Belmonte
http://lap.uab.cat/aerobiologia/general/userfiles/files/Primavera_2013_Presentacio_Jordina_Belmonte_2013-03-07.pdf